Novosti

23.08.2016. // U Osijeku osnovan novi studij arhitekture i urbanizma

Na Građevinskom fakultetu u Osijeku osnovan je novi sveučilišni preddiplomski studij arhitekture i urbanizma. Studij započinje slijedeće akademske 2016/2017 godine, odnosno 1. listopada 2016., a prijemni ispiti i upisi planirani su za rujan 2016. godine.

U prvu godinu studija planiran je upis 30 studenata koji će tijekom trogodišnjeg školovanja steći znanja iz projektiranja, urbanizma, arhitektonskih konstrukcija, fizike zgrade, građevinskih materijala, izvedbe zgrada te povijesti i teorije arhitekture.

Ukupno trajanje Studija je 3 godine (180 ECTS bodova). Studij završava polaganjem svih ispita i izradom završnog rada. Osobe koje završe Studij steći će naziv sveučilišni prvostupnik/prvostupnica inženjer/inženjerka arhitekture i urbanizma.

Struktura prijedloga programa sveučilišnog preddiplomskog studija arhitekture i urbanizma temelji se na dvije ključne pretpostavke. Prva je usporedivost studijskog programa s dva srodna studija u Hrvatskoj, na Arhitektonskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu i na Fakultetu građevinarstva, arhitekture i geodezije Sveučilišta u Splitu. Usporedivost studijskih programa unutar Hrvatske osigurava sveučilišnim prvostupnicima arhitekture i urbanizma Sveučilišta u Osijeku ravnopravnu mogućnost upisa na diplomski studij u Zagrebu i Splitu. Druga pretpostavka je usporedivost programa s inozemnim preddiplomskim sveučilišnim studijima arhitekture, prije svega sa studijima u Beču, Grazu i Mariboru te Zürichu, Aachenu, Veneciji i Delftu.

Studij će se izvoditi u novoj zgradi Građevinskog fakulteta u Sveučilišnom kampusu u Osijeku.


(Foto: Davor Kibel / Glas Slavonije)