Novosti

19.10.2015. // Stručni izlet DAO u Vukovar/Vučedol

U subotu 10. listopada 2015. god. DAO je za svoje članove i članove njihovih obitelji i prijatelje organizirao jednodnevni izlet u Vukovar. Glavna tema izleta bio je posjet novootvorenom Muzeju vučedolske kulture u Vučedolu.
Prije posjeta muzeju u Vučedolu sudionici izleta su razgledali brod na Dunavu, u kojem je nedavno uređen prostor za prihvat stranih gostiju koji riječnim kruzerima dolaze u posjet Vukovaru. Prvobitno uređenje broda izvedeno je po projektu Davorina Fenjvešija, dia, člana našeg Društva. Jedno je vrijeme na brodu egzistirao restoran i disko klub, a sada je Lučka uprava Vukovar dio broda preuredila za prihvat gostiju sa kruzera, a prema projektu Brune Rechnera, dia; također člana DAO.
S obzirom na to da se radi o prostoru u kojem se strani gosti uglavnom prvi puta sreću s Hrvatskom, trebalo je organizirati i oblikovati prostor koji će dostojno afirmirati našu zemlju, te biti mjesto na kojem će oni dobiti najosnovnije informacije o Hrvatskoj. Investitor je imao želju da strani gosti ne prođu samo kroz brod, nego i steknu pravi dojam o mnogobrojnim turističkim, kulturnim, pa i gospodarskim vrijednostima naše zemlje. Stoga je arhitekt B. Rechner jednostavnim, ali razložnim rješenjem cjeloviti prostor potpalublja broda podijelio u niz funkcionalnih dijelova-niša po pojedinim tematskim cjelinama. Takvo rješenje prati i odgovarajući dizajn svih elemenata prostora, kako po njihovim dimenzijama, tako i po materijalu i bojama. Ukupan je dojam da je zadatak riješen uspješno; samo da se još odgovarajuće uredi i pristup do potpalublja.
Za sve sudionike firma RECHNER organizirala je u kafiću u neposrednoj blizini mali domjenak s pecivom i kavom.
Programom izleta bilo je predviđeno da se u Vučedolu našem izletu priključe dvije grupe arhitekata iz Zagreba; jedna, u organizaciji HKA i naše agilne stručne tajnice Dušanke Šimunović, dia (ukupno 14 sudionika) i druga koju je dovodio prof. arh. Goran Rako,dia (uglavnom iz njegovog projektnog ureda „Radionica arhitekture“, ukupno cca 15 sudionika).
Prof.arh. Goran Rako je trebao biti glavni prezenter samog projekta Muzeja, ali s obzirom na njegovo kašnjenje, predviđeni je program dopunjen brzinskim (sat vremena) razgledom postava Muzeja vučedolske kulture). To je sjajno obavila ravnateljica Muzeja Mirela Hutinec, dipl.arheolog, koja je provela sve sudionike razgleda kroz cijeli postav, uz kvalitetno objašnjavanje svih važnih elemenata onoga što se zove „vučedolska kultura“. Istovremeno su svi sudionici razgleda mogli u cijelosti sagledati arhitektonsku kvalitetu rješenja samog unutrašnjeg prostora Muzeja, uključivo i arhitektonsko rješenje elemenata opreme postava: vitrine, rekonstrukcije nastambi, opreme, odjeće i povijesne grafičke prikaze vezane na prostiranje i značaj vučedolske kulture. Može se ocijeniti da je ukupni arhitektonski koncept „ukopavanja“ objekta u brdo, stepenasto koncipiranje pojedinih nivoa i njihovo međusobno povezivanje rampama, interpoliranje na pravim mjestima manjih atrija, rezultiralo sjajnim funkcionalnim i prostornim dojmom. Takvim konceptom postignuta je izvrsna dinamika prostora, koja posjetitelja vuče prema kraju razgleda, ali da to ne ide na uštrb koncentracije pažljivog promatrača postava.
Po obilasku postava prof.arh. Goran Rako kratko je prezentirao osnovne arhitektonske elemente ideje i projekta Muzeja. Na kraju je dao i prikaz projekta sanacije i revitalizacije dvorca Eltz.
Treba reći da se posjet Muzeju vučedolske kulture DAO-a sjajno uklopio, po timingu, u Glavnu nagradu 50. zagrebačkog salona, dodijeljenu autorima Muzeja „Radionici arhitekture“ iz Zagreba (za objekt) i Vanji Ilić, dia (autorici likovnog postava) za koju nismo znali kada smo planirali posjet Vučedolu.
Nakon Muzeja u Vučedolu sudionici izleta su obišli i Gradski muzej Vukovar u dvorcu Eltz. Kako je prof. Rako da sve arhitektonske elemente obnove Dvorca, sudionici izleta su se u kraćem obilasku upoznali sa posebnim objektom „Oranžerijom“, koji služi za aktuelne izložbe i samim stalnim postavom u dvorcu Eltz.. U tome nam je vrlo informativno pomogla kustosica-djelatnica Muzeja, te smo mogli steći odgovarajući uvid u bogatstvo fundusa, ali i u atraktivnost i prostora i muzejske opreme samog Muzeja.
Ručak za sve sudionike stručnog izleta iz Osijeka i Zagreba uspješno je apsolviran u restoranu „Quo vadis“, čija je vlasnica članica našeg društva Anđa Marić, dia.
Poslije ručka, u centru grada obišli smo nekoliko novijih arhitektonskih realizacija: spomen kuću nobelovca Lavoslava Ružičke (malo slovo o tom uređenju održao je Božidar Blažević, dia, jedan od glavnih sudionika na realizaciji tog projekta), „Hrvatski dom“ (osnovni objekat s dvoranom iz prve polovice 20. st. izgrađene po projektu zg. arhitekta Aleksandra Freudenreicha), te stambenu zgradu za udovice Domovinskog rata (autori arhitekti Penezić&Rogina). Jaka kiša nas je omela da se prošećemo užim centrom i pogledamo parterno uređenje pješačke zone, uređene po projektu zagrebačkih arhitekata Rajke Bunjevac i Borisa Petrovića iz ureda RBP ARHITEKTI.
(Miroslav Pavlinić)

Fotografije s izleta može se pogledati na fejsbuk stranici Društva arhitekata Grada Osijeka.