Novosti

07.05.2021. // Odgovor GORANA KUŠECA na javno obraćanje DAO s pet pitanja političkim strankama i kandidatima za gradonačelnika Grada Osijeka

DAO je na mail i messenger adrese kandidiranih na lokalnim izborima uputio javno obraćanje s pet pitanja o osječkim urbanističkim temama, kako bi se mogli predizborno odrediti o načinima na koji bi se u slučaju osvajanja mandata zauzeli za neka ključna mjesta unapređenja gradskih prostornih politika.

Objavljujemo odgovor Gorana Kušeca.

"Poštvani gospodine Cingel,
Dame i gospodo, članovi Izvršnog odbora DAO

Zahvaljujem vam na obraćanju i postavljenim pitanjima. Iako, moram priznati, prilično ste me namučili. Kao građanin i stanovnik našega grada i sam se često zapitam nije li se ponešto, u urbanističkom smislu, moglo i bolje napraviti. Naravno, svatko od nas ima neko svoje stajalište, ali kao znanstvenik ipak smatram kako struku treba pitati o tako važnim pitanjima. To više, jer neke greške učinjene u segmentu vašega djelovanja, često je vrlo teško ispraviti u gradu. Potpis vaše struke nerijetko ostaje generacijama ispred nas. Onaj tko s pozicije gradske uprave nešto čini, a ne pita vašu struku, ne čini dobro svome gradu.

Nadam se kako ćemo u slijedeće četiri godine blisko surađivati. Kao budući gradonačelnik, zbog našega grada i svih naših sugrađana, itekako računam na vašu stručnu pomoć. Na ove riječi me nećete morati podsjećati!

U nastavku slijede vaša pitanja i moji odgovori, a napominjem kako nisam stručnjak s područja vaše djelatnosti, te vas molim za razumijevanje. Budući zajednički razgovori trebali bi riješiti i te dileme.

  1. Generalni urbanistički plan grada Osijeka (GUP) donesen je 2006. godine, u međuvremenu je doživio osam izmjena i dopuna te odavno izgubio koncepcijski smisao. Imate li namjeru u Vašem mandatu pokrenuti izradu novog GUP-a na stručnom, analitičkom i koncepcijskom temelju, te hoćete li u izradu uključiti lokalno društvo arhitekata, kao što su to napravili Grad Dubrovnik i Grad Split? Mislite li i općenito, i na koji način, u Vašem mandatu u svoj rad uključiti Društvo arhitekata grada Osijeka te druge strukovne udruge i organizacije?
  • Svakako je došlo vrijeme za izradu novog GUP-a na stručnom, analitičkom i koncepcijskom temelju, te je od iznimnog značaja da se u izradu uključi Društvo arhitekata grada Osijeka, kao i druge strukovne udruge i organizacije. Društvo arhitekata grada Osijeka i druge strukovne udruge i organizacije trebaju bili uključeni u sve aspekte kojima se odlučuje o uređenju prostora grada od samog početka, od ideje do realizacije projekta. Da je tomu tako, uvjerio sam se i osobno obilazeći mnoge gradske prostore i razgovarajući s građanima. Nažalost, koliko imam saznanja, do sada ste bili uključeni tek u završnoj fazi donošenja planova, javnoj raspravi kao i svi građani. Mišljenja sam kako su stajališta građana važna, ali struka je ta koja treba dati završnu riječ. I to bez ikakve političke ili interesne obojanosti.
  1. Zakon o prostornom uređenju za velike gradove zahtijeva zasebno ustrojena upravna tijela za obavljanje stručnih i za obavljanje upravnih poslova prostornog uređenja. Grad Osijek trenutno raspolaže samo tijelom za upravne, ne i onim za stručne poslove, što se izrazito osjeti na gradskom urbanizmu - nema ga! Zakon, nadalje, velikim gradovima omogućava osnivanje vlastitog Zavoda za prostorno uređenje kao javne ustanove, što bi znatno unaprijedilo strateško i provedbeno planiranje grada. Na koji način u Vašem mandatu planirate reorganizirati gradski resor prostornog uređenja u svrhu stručnog unapređivanja i zakonitog ustrojavanja?
  • Neupitna je potreba da Osijek, kao veliki grad u hrvatskim razmjerima, ustroji upravno tijelo za obavljanje kako upravnih, tako i stručnih poslova prostornog uređenja. Kako bi se to uspješno realiziralo neophodno je osnivanje vlastitog Zavoda za prostorno uređenje.
  1. Javni urbanističko-arhitektonski natječaji postupci su javne nabave u kojima pobjeđuje najbolji idejni projekt, a ne ekonomski najpovoljnija ponuda. Zanima nas Vaš generalan stav o takvim javnim natječajima te za koje biste ih lokacije od općeg značaja, u javnom ili privatnom vlasništvu, obavezno proveli? Hoće li se u Vašem mandatu Grad Osijek aktivno angažirati na otkupu, odnosno zadržavanju u javnom vlasništvu prostora od javnog značaja?
  • Definitino smatram kako ekonomski najpovoljnija ponuda – najgori mogući scenarij. Kao kandidat za gradonačelnika nisam dovoljno upućen u sve detalje koji vas zanimaju, ali kao gradonačelnik imam obvezu, i osobnu potrebu kao čovjek i znanstvenik, uvijek se konzulturati s određenom strukom. Također, smatram kako prostori od javnog značaja, uvijek trebaju imati prednost zadržavanja u javnom vlasništvu. Naravno, svaki prostor je specifičan, ali već do sada sam se uvjerio kako su neki javni prostori nelogično, na ovaj ili onaj način, „otišli“ iz vlasništva Grada. To je nedopustivo osobito ako se govori o dugoročnosti moguće namjene nekog prostora.
  1. Tijekom prošle godine Osječko-baranjska županija je izvršila skandalozno, stručno neprihvatljivo preuzimanje prostornoplanske ingerencije nad dijelovima grada Osijeka – područjima za budući Gospodarski centar i novi Kliničko-bolnički centar – kako bi izbjegla obavezu provedbe javnog urbanističko-arhitektonskog natječaja za takve strateške javne projekte. Grad Osijek nije ništa poduzeo protiv toga. Hoće li i u Vašem mandatu biti moguća suglasnost Grada Osijeka s oduzimanjem mu ustavnog prava na planiranje vlastitog građevinskog područja naselja? Može li se računati na to da će za prostor bivšeg OLT-a, slijedom obaveze iz GUP-a, biti raspisan javni urbanističko-arhitektonski natječaj?
  • Kao običnom građaninu ovaj podatak mi zvuči krajnje nelogično. Raspitujući se o razlozima takvog preuzimanja prostora, dobio sam informacije kako je OBŽ izmjenom svog Plana, koji je Gradu plan više razine, propisala za to područje izuzeće provedbe urbanističko-arhitektonskog natječaja, jer bi im to po njihovom tumačenju znatno odužilo provedbu investicije (što vrlo vjerojatno nije točno, a niti pravi razlog...). Prostorni plan niže razine mora biti usklađen s prostornim planom više razine, a ukoliko nije, provodi se odredbe plana više razine. To je u ovom slučaju OBŽ iskoristila. U aktualnoj kampanji se od strane kandidata HDZ-a dosta koristi prostor bivšeg OLT-a. Koliko znam, za taj prostor još uvijek su na snazi obaveze iz GUP-a, tj. potreba raspisivanja javnog urbanističko-arhitektonskog natječaja. Nadam se kako to u međuvremenu neće biti zloupotrebljeno.
  1. Imate li plan revitalizacije napuštenih i zapuštenih gradskih prostora preostalih preseljenjem postojećih sadržaja ili drugim razlozima? Što planirate napraviti s lokacijom u Gradskom vrtu nakon što NK Osijek izgradi svoj novi stadion? Planirate li se angažirati na urbanoj prepobrazbi napuštenih industrijskih pogona, odnosno kompleksa postojećeg KBC-a po izgradnji novog?
  • Što se tiče prostora Gradskog vrta, odnosno sadašnjeg stadiona, smatram kako bio on i nadalje trebao ostati prostorom sportskog sadržaja (atletika, ženski nogomet i slično). Obližnji prostor bivšeg pomoćnog nogometnog igrališta i tamošnje nekadašnje speedway staze, mogao bi postati prostorom za rekreaciju i sport građana. Nešto poput današnjeg Srednjoškolskog igrališta. U ranijim planovima, tu je planirana izgradnja bazena. Osim toga, danas postoje i neke ideje kako bi se mogao obnoviti i nekadašnji popularni park – Gradski vrt. Ponavljam kako nisam stručnjak za to područje, ali mislim kako je to danas nerealna ideja. Kada je riječ o prostoru gdje je sadašnji KBC, mislim kako bi dijelom bilo logično da se makar neki od prostora iskoriste za sve izraženiji problem palijativne skrbi. Iako, realno, smatram kako će još dugo KBC ostati tako gdje je i danas. Lako je obećavati „brda i doline“ i izbornoj kampanji, ali ostaje činjenica kako izgradnja i opremanje potpunog novog KBC-a stoji najmanje 300 milijuna eura. Dakle, sadašnji KBC još će dugo to i biti.

S poštovanjem,
Goran Kušec, kandidat za gradonačelnika Osijeka"