Novosti

28.10.2015. // In memoriam: RADOVAN MIŠČEVIĆ, arhitekt

In memoriam
RADOVAN MIŠČEVIĆ
, arhitekt

U Zagrebu je u 90. godini života preminuo poznati i značajni hrvatski arhitekt, prije svega urbanist, Radovan Miščević. Rođen je u Donjim Andrijevcima 19.12.1925. god., a osnovnu i srednju školu završio je u Osijeku. Arhitektonski fakultet završio je u Zagrebu 1953.god., a doktorirao u Beogradu 1978.god.

Cijeli svoj radni vijek (od 1953.-1993.) radio je kao vodeći urbanist u Urbanističkom institutu Hrvatske. Za to vrijeme izradio je kao voditelj veliki broj prostornih te urbanističkih planova, i to općinskih (općine Osijek, Vukovar...) te generalnih urbanističkih planova (Osijek, Vukovar, Pula, Conakry (Gvineja)…). Bio je voditelj tima za izradu Plana revitalizacije osječke Tvrđe (1965.god), pulske Arene i još mnogih drugih. Bio je pobjednik velikog međunarodnog urbanističkog natječaja za središte Skopja (nakon razornog potresa 1963.god.). Objavio je knjige: „Urbanizam, arhitektura: planovi, projekti, realizacije (1980.god.) i „Fenomen grada“ (2009.god.). Dobio je „Nagradu Vladimir Nazor“ za životno djelo 2011.god.

U Osijeku je godinama (iz Urbanističkog instituta Hrvatske) rukovodio timom koji je radio na urbanističkim planovima Grada, posebno Generalnom urbanističkom planu. Tom prilikom dao je veliki doprinos u razvoju lokalne urbanističke službe i urbanističkih kadrova 70-ih i 80-ih godina prošlog stoljeća; posebno na razvoju Zavoda za urbanizam i izgradnju Osijek.

Od urbanističkih realizacija najznačajnije su na sliku i vizuelni identitet Grada utjecali:
- Dravska promenada ( za koji je projekt od Centra suvremene kulture u Barceloni
dobio posebno priznanje za koncept „rijeka u gradu“, nasuprot modelu „grad na
rijeci“), a koja predstavlja sasvim sigurno najznačajniji i najbolji urbanistički potez
grada Osijeka nakon II. svjetskog rata;
- pješačka zona Blok centar I (od Kapucinske do Ul. hrvatske republike), koja je u to
vrijeme (1960-ih) bila gotovo urbanistička aktualnost u Evropi (primjer: Lijnban u
Rotterdamu);
- stambeno naselje Sjenjak (urbanistički plan i natječaj za idejna rješenja objekata iz
1965.god.). Natječaj je raspisan po uzoru na njemački INTERBAU-1957. (pojedini
svjetski poznati arhitekti radili su pojedini tip stambenih zgrada), tj. pojedini tipovi
zgrada na Sjenjaku bili su podijeljeni po arhitektima iz pojedinih tadašnjih republika
Jugoslavije.

Prošle je godine u Osijeku bila organizirana izložba „Dva grada - dvije rijeke“ na kojoj je Miščević problematizirao Skopje i Vardar, te Osijek i Dravu, tj. teme kojim je praktično cijeli život bio okupiran.

Smrću arhitekta Miščevića urbanistička struka, ali i naš grad izgubili, su jednog od najznačajnijih sudionika svih zbivanja u hrvatskom i osječkom urbanizmu iz druge polovice 20. stoljeća.

(arhitekt Miroslav Pavlinić)