Novosti

18.10.2016. // Arhitektura malog mjerila – 50 godina stvaralaštva arhitekta i dizajnera Vlade Petričevića

HRVATSKA AKADEMIJA ZNANOSTI I UMJETNOSTI
HRVATSKI MUZEJ ARHITEKTURE
ima čast i zadovoljstvo pozvati Vas

na otvorenje izložbe

Arhitektura malog mjerila – 50 godina stvaralaštva arhitekta i dizajnera Vlade Petričevića

koje će se održati u Hrvatskom muzeju arhitekture HAZU, ulica Ivana Gorana Kovačića 37 u Zagrebu, u utorak, 18. listopada 2016. u 19 sati.
Izložba se može razgledati do 15. studenoga 2016., radnim danom od 9 do 16 sati, četvrtkom do 18 sati te subotom od 10 do 14 sati.
Promocija kataloga i razgovor s autorom uz glazbeni nastup prof. Antuna Šuljića, pjesnika i kantautora, održat će se u utorak, 8. studenoga 2016. u 19 sati u izložbenom prostoru Muzeja.

Izložbom Vlade Petričevića u Hrvatskom muzeju arhitekture HAZU predstavlja se jubilarnih 50 godina predanog stvaralaštva i kreacije ovog zagrebačkog arhitekta, čiji opus bilježi senzibilitet i trajan interes za područje oblikovanja interijera i njegove opreme. Nagrađenim projektima namještaja koji 70-ih godina nastaju u ozračju Centra za industrijsko oblikovanje, žarišnom mjestu formacije modernog dizajna u nas, nadovezuje se niz realizacija arhitekture i obnovâ povijesnih objekata u perivoju Maksimir koje svjedoče pažnju brižljivo usmjerenu na graditeljsku baštinu kao trajno izvorište inspiracije. Dok izvlači linije tušem i olovkom, Vlado Petričević tijekom plodnog publicističkog rada ostaje podjednako vjeran i pisanoj riječi, a kao vrstan komunikator oboje dosjetljivo spaja u izričaju karikature, referirajući se na duh razdoblja iz kojeg izrasta i kojemu pripada. Ovom kreativnom rasponu valja pridružiti i pohvalu ruci, iskazanu u spontanim crtežima nastalih za ljetnih stanki i, dakako, “Yashicu” – fotoaparat od kojeg se ne razdvaja od studentskih dana. Opus Vlade Petričevića predstavljen u Hrvatskom muzeju arhitekture HAZU – u kojem je nekoć djelovala Majstorska radionica Drage Galića, profesora kod kojega 1968. stječe diplomu – predstavlja stoga istinski hommage jednom vremenu, ali i autorovoj posvećenosti struci kao pozivu, izazovu i cjeloživotnom predanju. Hrvatski muzej arhitekture HAZU ovom izložbom nastavlja s predstavljanjem arhitekata koji su svojim opusom i strukovnim djelovanjem značajno doprinijeli inicijalnom razdoblju utemeljenja modernog dizajna u Hrvatskoj kao nove struke i profesije u nas.

Autorica izložbe i kataloga: dr. sc. Iva Ceraj, kustosica

Elektronska pozivnica