Natječaji

06.04.2021. // RAD POD ŠIFROM „07“

Dražen Juračić
Jelena Skorup Juračić
Marija Grković
Suradnici: Antonio Buča (instalacije), Damir Žaja (instalacije), Zvonimir Pavković (3D), Marko Ivančić (teh. suradnja), Haris Bradić (fizika zgrade)

Čistoća arhitektonskog koncepta prikazanog na južnom i istočnom pročelju, u suprotnosti je s oblikovanjem zgrade na sjevernoj i zapadnoj strani gdje konzolno istaknuta zadnja etaža, poduprta sustavom kosih štapova od razine tla remeti cjelovitost i konstrukcijsku čistoću zgrade, ne pružajući pri tome zaštitu arheološkim nalazima. Funkcionalna shema je nedosljedno provedena, a gusta tlocrtna organizacija, osobito na zadnjoj etaži, djelomično je nepregledna s nepovoljnom organizacijom laboratorija. Minimalni atrij koji se otvara od drugog kata, skriven unutar tlocrta bez orijentacijskog značenja na razini cjeline zgrade, pruža ograničenu količinu dnevnog svjetla za manji broj radnih prostorija. Poprečno postavljen središnji hall prizemlja, kao najizraženiji zajednički prostor zgrade, doživljava se prvenstveno kao funkcionalno, komunikacijsko čvorište, a terasa u produžetku halla pruža pogled na manji dio arheološke cjeline. Rješenje kongresne dvorane, orjentirane na središnji hall, upitne je funkcionalnosti.
Energetski koncept zgrade arhitektonski je izražen fotonaponskim ostakljenjem dvaju glavnih pročelja, a u elaboraciji se iskazuje po pojedinim elementima, bez prikaza na razini cjeline zgrade.